Van Mechelen acht zich niet meer gebonden door belofte 400 miljoen

"Het is me intussen wel duidelijk dat de grote staatshervorming niet voor 2008 zal zijn. Ik voel me niet meer gebonden door de belofte om 400 miljoen opzij te zetten." Dat zegt Vlaams viceminister-president Dirk Van Mechelen vrijdag in De Standaard. Van Mechelen denkt aan een hogere jobkorting, volgend jaar 200 euro per werkende Vlaming, en een nieuw economisch fonds.

Minister Van Mechelen (Open Vld) trekt zijn conclusie uit de nieuwe richting die de communautaire gesprekken zijn ingeslagen. Begin dit jaar vroeg de federale regering aan de Vlaamse om 400 miljoen euro niet uit te geven. Daardoor kreeg de regering-Leterme I het makkelijker om een begroting in evenwicht op te stellen. De Vlaamse regering antwoordde dat ze daartoe bereid was, maar alleen in ruil voor een grondige staatshervorming. Die is er niet gekomen, waardoor het de vraag was wat de Vlaamse regering zou aanvangen met het gereserveerde geld.

Naast een hogere jobkorting doet Van Mechelen ook een voorstel om het Toekomstfonds, waarin niet-gebruikte conjunctuurprovisies worden opgepot, actiever in te zetten. Hij stelt voor 250 van de 500 miljoen euro die het fonds eind dit jaar zal bevatten, in te zetten voor de creatie van een nieuw fonds, waarin ook de Gimv en institutionele beleggers zouden kunnen participeren.

(SIJ)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud