Van Rompuy hoopt op Europees begrotingsakkoord in februari

Europees Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy hoopt reeds in februari een akkoord te vinden over de meerjarenbegroting van de Europese Unie tot 2020. "We werken heel hard om een akkoord te bereiken... bij voorkeur in februari. Ik blijf optimistisch", verklaarde hij woensdag in Dublin naar aanleiding van de start van het Ierse EU-voorzitterschap.

De regeringsleiders kwamen in november vorig jaar een eerste keer bijeen om zich te buigen over de inkomsten en uitgaven van de Europese Unie van 2014 tot 2020, maar ze vonden toen geen vergelijk over de omvang van het budget en de verdeling van het geld over de uitgaveposten.

"De top eindigde niet op een mislukking. Er was geen akkoord, maar er waren voldoende punten van toenadering, dus we kunnen zeggen dat een deal mogelijk is", aldus Van Rompuy. De leiders spraken af om het dossier ten laatste in de lente te beslechten. Op 7 en 8 februari vindt een Europese top plaats.

Ook Ierland heeft belang bij een snel akkoord. Als voorzitter van de Europese ministerraden kijken de Ieren tot juli tegen een zeventigtal wetgevende dossiers aan. Onmiddellijke prioriteit genieten de onderhandelingen over het Europees bankentoezicht, een voorwaarde voor de rechtstreekse herkapitalisering van banken.

De Europese bankenvoorstellen zijn voor Ierland van bijzonder belang. Het land kreunt immers nog steeds onder de implosie van zijn eigen banksector, maar herstelt zich langzamerhand. "Een land in herstel dat het herstel in Europa voortstuwt", zo ziet premier Enda Kenny zijn voorzitterschap.

Ierland neemt inmiddels voor de zevende keer het voorzitterschap waar sinds het land veertig jaar geleden lid van de Europese Unie werd. "Het leven begint op veertig. En dat zeg ik ook steeds in Londen", zo grapte Van Rompuy tegen zijn gastheer.

In Groot-Brittanniƫ woedt een verhit debat over de Europese toekomst van het land. Beide leiders spraken de hoop uit dat de Britten actieve en volwaardige leden van de club blijven. Een herziening van de Europese verdragen op korte termijn zit er echter niet in, beklemtoonde Van Rompuy. Daarover bestaat momenteel geen consensus.

(ARTUR WIDAK)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud