Van Rompuy pakt ongerustheid over Portugese staatsfinanciën aan

Europees president Herman Van Rompuy spreekt sussende woorden over de staatsfinanciën van Portugal. Na Griekenland en Ierland wordt Portugal genoemd als het volgende slachtoffer van de schuldencrisis, maar, zo zegt Van Rompuy, dit land heeft zijn financiën onder controle.

"Ik heb vaak de indruk dat we ons in het debat over de crisis van vijand vergissen", zei Van Rompuy in het Europees Parlement. "Al te vaak worden de pijlen gericht tegen de nationale regeringen, maar verschillende EU-lidstaten treffen moedige maatregelen, vaak tegen de wil van de meerderheid in."

Zo nam Van Rompuy expliciet de verdediging van Portugal op zich. "Het begrotingstekort bedroeg er vorig jaar 9,3 procent. Volgend jaar zou het zakken tot 7,3 procent, om in 2011 naar 4,6 procent te gaan. Bovendien bedraagt de gemiddelde rente op de staatsschuld er 3,6 procent, wat laag is."

In Ierland zit vooral de bankensector in de problemen, nadat de kolossale vastgoedzeepbel er was gesprongen. Zo'n scenario zit er voor Portugal evenwel niet aan te komen, zei Van Rompuy. "Dit land ken geen immobiliëncrisis, de financiële sector is er niet te groot en de banken zijn er goed gekapitaliseerd."

(VIM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud