Vanackere in Turkije: "niet overdrijven met discussies over lidmaatschap EU"

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) moet "niet overdreven worden met de verschillen in mening over het toetreden van Turkije tot de Europese Unie". "Ook ik pleit voor een strategisch partnerschap, maar lidmaatschap is en blijft 'part of the deal'." Dat heeft Vanackere in Ankara gezegd, na een ontmoeting met zijn Turkse ambtgenoot Ahmet Davutoglu.

Twee weken geleden uitte de Britse eerste minister David Cameron felle kritiek op de tegenstanders van een Turks EU-lidmaatschap, waarover de onderhandelingen erg stroef verlopen. Het was duidelijk dat hij zich - weliswaar in bedekte termen - tot Duitsland en Frankrijk richtte.

"Ik wil niet overdrijven met de verschillende visies op het Turkse lidmaatschap", reageerde Vanackere dinsdag, die als voorzitter van de Raad Algemene Zaken alle EU-landen op één lijn moet proberen te krijgen wat betreft Turkije. "Als de Duitse minister (van Buitenlandse Zaken) Westerwelle zegt dat Turkije nog niet klaar is voor toetreding, dan kun je dat bezwaarlijk revolutionair noemen. Iedereen weet dat er in veel hoofdstukken (van de toetredingsonderhandelingen) nog veel werk geleverd moet worden."

Vanackere pleit, net als de Fransen overigens, voor een "strategisch partnerschap" tussen de Unie en Turkije. "Maar dat ligt in lijn met de lotsbestemming van Turkije: toetreding tot de EU, gebaseerd op de inspanningen die het land moet leveren", verduidelijkte hij nog eens het Belgische standpunt.

Davutoglu herhaalde dat de aan de gang zijnde gesprekken volgens Turkije "de voorbereiding zijn op volwaardig lidmaatschap". (GEJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud