Vanackere wil "coherent Europees bankentoezicht"

Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) heeft woensdag in een reactie op het voorstel voor een gemeenschappelijk bankentoezicht onder leiding van de Europese Centrale Bank voor een coherente aanpak gepleit.

"Het is onmogelijk voor de Europese Centrale Bank om individueel toezicht te houden op 6.000 banken, maar het model van toezicht, of het nu wordt georganiseerd door de ECB of door de nationale toezichthouders voor kleinere banken, moet in één groot coherent verhaal geplaatst worden", stelde Vanackere.

Samen met zijn Europese ambtgenoten gaat de Belgische minister van Financiën het woensdag gepresenteerde voorstel vrijdag en zaterdag voor een eerste keer bespreken op een informele bijeenkomst op Cyprus.

Vanackere toonde zich alvast tevreden dat er gemeenschappelijk toezicht komt. Het is volgens hem "cruciaal om de burgers en bedrijven te garanderen dat het toezicht niet enkel te maken heeft met respect voor een aantal basisregels op het vlak van solvabiliteit en liquiditeit, maar ook gelijke regels geeft voor depositogaranties en een centraal georganiseerd toezicht".

(NICOLAS MAETERLINCK)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud