Vanackere wil lagere inkomsten uit bedrijfswagentaks "met genoegen" oplossen

Als het klopt dat de bedrijfswagentaks 140 miljoen euro minder dreigt op te leveren dan is begroot, is dat voor minister van Financiën Steven Vanackere enkel goed nieuws. "Dat zou betekenen dat de mensen voor meer milieuvriendelijke wagens kiezen. Dat probleem wil ik met genoegen oplossen", zei hij vrijdagochtend tijdens het VRT-radioprogramma De Ochtend.

Uit een studie van het sociaal secretariaat SD Worx op vraag van de Corelio-kranten zou blijken dat de nieuwe taks op bedrijfswagens mogelijk slechts 60 in plaats van de voorziene 200 miljoen euro zou opbrengen voor de begroting.

Vanackere hecht voorlopig weinig geloof aan de "bijzonder voorbarige" voorspelling, maar de CD&V-vicepremier zal desgevallend het probleem met genoegen oplossen. "Dat betekent dat men voor milieuvriendelijke wagens kiest."

Vanackere schuift vrijdag aan tafel voor de laatste ministerraad voor het zomerreces. Twee dagen na een zwaar incident van homofoob geweld in Aalst buigen de ministers zich over het voorstel van minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) over strengere straffen voor geweld op basis van seksuele geaardheid, geloof, ras of leeftijd. Er bestaat consensus over het dossier.

Geen geval van "steekvlampolitiek", beklemtoont Vanackere, maar het incident in Aalst bewijst volgens hem nogmaals dat strengere maatregelen nodig zijn. Zo zou de maximumstraf voor slagen en verwondingen als gevolg van discriminatie verhogen van vijf tot dertig jaar cel. Voor doodslag kan de straf oplopen tot levenslang. De wet zal ten vroegste dit najaar van kracht worden.

Vanackere neemt vrijdag ook deel aan een telefonisch beraad van de euroministers over het steunpakket voor Spanje, dezer dagen het toneel van immense besparingsplannen, sociale onrust en aanhoudende rentedruk. "In november vorig jaar hing dit ook België boven het hoofd. We mogen niet euforisch zijn, maar een ogenblik van opluchting mag wel", zo blikt hij terug op het werk dat de federale regering de voorbije zeven maanden deed. (VIM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud