Advertentie

Vande Lanotte: "Als we Tihange openhouden, moet het consument voordeel opleveren"

Indien de regering beslist één van de zeven reactoren van Doel en Tihange langer open te houden, dan moet dat een voordeel voor de consument opleveren. Dat heeft sp.a-vicepremier Johan Vande Lanotte verklaard voor aanvang van het Overlegcomité. Dat voordeel vindt Vande Lanotte onvoldoende terug in het plan van staatssecretaris van Energie Melchior Wathelet.

Bij zijn aankomst aan de Wetstraat 16 wees de Vlaamse socialist erop dat volgens het plan zes van de zeven reactoren sluiten en dat voor het eerst een plan op tafel ligt dat de kernuitstap concreet organiseert. Het voorstel van Wathelet om Tihange 1 tot in 2025 open te houden in plaats van 2015, is "een discussiepunt", aldus Vande Lanotte.

"Dat voorstel is gebaseerd op een rapport van Elia. Dat stelt dat alle reactoren tegelijk sluiten, te grote risico's inhoudt. We gaan dat rapport kritisch bekijken", kondige de sp.a'er aan. Hij voegde er evenwel aan toe dat we geen risico op een black out mogen lopen.

Als de regering beslist één van de zeven reactoren langer open te houden, dan moet een deel van de productie ter beschikking worden gesteld van leveranciers die de prijzen kunnen doen dalen, vindt Vande Lanotte. Op die manier doet de consument er voordeel aan. Die terbeschikkingstelling en prijzenregeling staan volgens hem te beperkt in het plan van Wathelet.

De beslissing om Tihange 1 dan wel Doel 1 en 2 langer open te houden, hangt voor Vande Lanotte louter af van hoeveel het kost aan veiligheidsinvesteringen. Hij vindt het evident dat een voorzet wordt gegeven om naar meer gascentrales te gaan. Dat daarvoor ondersteuning moet worden geboden, "is een debat waard".

(MVL)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud