Vande Lanotte: "Bedrijven, betwist uw energiefactuur"

Minister van Economie Johan Vande Lanotte (sp.a) raadt in het Laatste Nieuws de bedrijven aan hun hogere energiefacturen te betwisten en niet te betalen. De minister reageert daarmee op de prijsverhoging van aardgas die Electrabel en Luminus in extremis nog doorvoerden. Vanaf 1 april zijn de energieprijzen immers bij wet bevroren.

De energieleveranciers verhogen de gasprijzen toch omdat de wet onduidelijk zou zijn. Een boze Vande Lanotte is het daar niet mee eens. "Er staat vanaf 1 april, dat verstaat zelfs een klein kind. Het is toch wel vreemd dat die leveranciers dat fout hebben begrepen, want iedereen had het eerst wel juist begrepen. Hadden we gezegd dat de prijzen op die datum verhoogd konden worden, hadden we geen probleem gehad", zei hij op de VRT-radio.

Vande Lanotte stuurt de economische inspectie af op de energieleveranciers om de verhoging ongedaan te maken. Doen ze dat niet, stapt de regering in kort geding naar de handelsrechter.

Als de energieleveranciers de wet als "onduidelijk" blijven bestempelen, trekt Vande Lanotte opnieuw naar het parlement. "De grondwet laat toe dat er een interpretatieve wet gestemd kan worden in het halfrond, die dan retroactief werkt vanaf 1 april. We hebben beloofd dat de prijzen geblokkeerd worden, en dat zal ook gebeuren".

Particulieren zullen de prijsstijging niet meteen voelen. Dat zou pas kunnen bij de jaarlijkse eindafrekening. (MVL)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud