Vande Lanotte: "NMBS vindt reizigers hinderlijk"

sp.a heeft zijn campagnepijlen op de NMBS gericht. De partij legt woensdag een plan op tafel om de "verziekte spoorwegen" opnieuw klantvriendelijk te maken, met stiptere treinen. "Je zou soms denken dat de NMBS de reizigers hinderlijk vindt", zegt campagneboegbeeld Johan Vande Lanotte in een gesprek met Metro.

"De stiptheid was nog nooit zo slecht, het aantal afgeschafte treinen nooit zo hoog en de kwaliteit gaat zienderogen achteruit", zegt Vande Lanotte. Volgens hem is bij de NMBS-leiding een "dringende mentaliteitswijziging" nodig. "De directie is meer met het vrachtvervoer bezig dan met de reizigers. Dat is hemeltergend. Iedereen bij de NMBS moet doordrongen zijn van hetzelfde idee: de NMBS is er voor de reiziger."

Een van de hoofdpunten van het plan is de stiptheidsgraad van de NMBS fors op te krikken. In 2009 bedroeg die 88,9 procent, maar tegen 2014 wil sp.a die verhoogd zien tot 95 procent. Dat is haalbaar, stelt Vande Lanotte, die voor sp.a de senaatslijst trekt bij de verkiezingen. "In 2004 werd dat cijfer gehaald. Wat toen kon, moet nu ook kunnen, gewoon door hard genoeg te werken." (LEE)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud