Veel meer euthanasie dan artsen aangeven

In België werden vorig jaar 700 euthanasiegevallen geregistreerd. Dat is nog altijd driekwart minder dan het werkelijke aantal. "Veel artsen zijn bang om door hun registratie juridisch in de problemen te komen", zegt professor Wim Distelmans van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) zaterdag in Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen.

De wetgeving rond euthanasie is volgens Distelmans nog steeds niet waterdicht. "Maar als dokters niet registreren en er komen klachten, kunnen ze net in de problemen geraken. Wel registreren steeds meer artsen als ze euthanasie uitvoeren."

In 2008 waren er nog maar 500 registraties. Tachtig procent van de geregistreerde euthanasiegevallen komt uit Vlaanderen. "Ofwel zijn de Waalse artsen minder bereid om te registreren of om de euthanasie uit te voeren", aldus de VUB-professor.

Momenteel hebben ruim 15.000 Belgen een wilsverklaring laten registreren bij hun gemeente. Dat is mogelijk sinds 1 september 2008. Het houdt in dat de patiënt verklaart dat hij of zij euthanasie wil, als hij of zij dat later niet meer kan.

Disclaimer: Belga signaleert elke dag berichten met belangrijk of opvallend nieuws uit andere media. Deze berichten krijgen het trefwoord PRESS mee. Belga kan evenwel nooit verantwoordelijk gesteld worden voor deze berichtgeving gebracht door andere media.

((TVP))

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud