Veel verbaal geweld tegen homo's die hand in hand over straat lopen

Homo's die hand in hand over straat lopen, krijgen vaak af te rekenen met verbaal geweld en bedreigingen. Dat blijkt uit een reportage die woensdagavond te zien is in het Eén-programma Volt.

In de reportage worden radiopresentator Sven Pichal en Michiel Vanackere - van de holebiorganisatie Wel Jong Niet Hetero - drie middagen lang gefilmd met een verborgen camera, terwijl ze hand in hand of arm in arm door het stadscentrum van Brussel en Antwerpen stappen.

"In de reportage is te zien hoe we geconfronteerd worden met veroordelingen, bedreigingen en scheldpartijen", legt Sven Pichal uit. "Zo waren er jongeren die het woord 'dégueulasse' (walgelijk) naar ons riepen. Anderen maakten dan weer een snijbeweging over de keel."

"De meeste afwijzende reacties waren afkomstig van allochtone jongeren", stelt Pichal. "Maar voor alle duidelijkheid: het gaat slechts om een deel van de gemeenschap. En dat wil natuurlijk ook niet zeggen dat het die mensen zijn die tot fysiek geweld tegen holebi's zullen overgegaan. Bij het geval van homogeweld in Aalst waren de daders bijvoorbeeld twee autochtone broers."

Sven Pichal hoopt nu dat de verschillende overheidsinstanties gaan samenzitten om een globaal plan op poten te zetten dat het verbaal en fysiek geweld tegen holebi's tegengaat. Zo wil hij dat er onder andere in het onderwijs en bij de politie en het gerecht meer aandacht uitgaat naar het probleem.

"Ik denk wel dat daar de nodig politieke wil voor bestaat. België heeft altijd al een voortrekkersrol gespeeld op het vlak van holebirechten", besluit hij. (JDH)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud