Veertigste editie Filmfestival Gent focust op "American Independent Cinema"

Het Filmfestival Gent focust tijdens zijn veertigste editie op "American Independent Cinema". De organisatie wil voortaan de kaarten van vernieuwing en Gentse verankering trekken en pakt ook uit met een nieuwe huisstijl, logo en website.

"American Independent Cinema, ook wel afgekort Indie Cinema, is vaak creatiever en intelligenter dan de traditionele studioproductie, is meer geënt op ideeën dan op spektakel, meer op karaktertekening dan op oppervlakkige visuele sensaties", aldus artistiek directeur Patrick Duynslaegher. "Het gaat kortom over films die ons iets vertellen over de wereld waarin we leven, die met een open en kritische geest naar de samenleving en de 'American way of life' kijken en de controverse niet uit de weg gaan."

Duynslaegher wijst erop dat veel markante, belangrijke en beroemde regisseurs, ooit als 'indie filmers' begonnen zijn, zelfs Martin Scorsese. In het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster vindt van 11 oktober tot 26 januari overigens een spectaculaire overzichtstentoonstelling plaats over zijn carrière, zijn band met België en Gent en over Scorsese als filmfanaat met een encyclopedische kennis van het verleden. Het Brussels Philharmonic speelt overigens op 17 oktober een concert "Martin Scorsese".

Het Filmfestival trekt de kaart van de Gentse verankering, onder meer in de keuze van bedrijven waarmee het samenwerkt. De festivalploeg wil verder nog meer inzetten op een constante aanwezigheid in het brede cultuurlandschap, met een uitbreiding van bestaande en ook nieuwe initiatieven om het festival naar heel Vlaanderen te brengen.

Het Filmfestival Gent vindt plaats van 8 tot en met 19 oktober 2013. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud