"Veiligheid van bevolking en werknemers primeert"

Een beslissing over het al dan niet heropstarten van de kernreactor 3 in Doel kan pas als het grondige onderzoek van het Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) is afgerond. Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH), bevoegd voor nucleaire veiligheid. De veiligheid van de bevolking en de werknemers primeert, zegt haar kabinet. Eind augustus wordt een uitvoerig rapport verwacht.

Milquet zegt dat het onderzoek kadert in de reeks controles en onderhoudsbeurten die elke centrale in ons land elke 12 tot 18 maanden ondergaat. De minister zegt die controle "uiterst waakzaam" op te volgen. Het FANC houdt haar constant op de hoogte en moet, volgens Milquet, haar onderzoeksmissie "in alle onafhankelijkheid en zo volledig en diepgaand mogelijk" kunnen volbrengen.

"Enkel de veiligheid van de burgers en de werknemers primeert in dit dossier" en "geen enkele beslissing mag daar twijfel over zaaien", zegt het kabinet-Milquet. Gevaar voor de bevolking is er niet, want de centrale ligt stil voor de hele duur van het onderzoek.

Staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (cdH) zegt dat het te vroeg is om te spreken over problemen op het vlak van energiebevoorrading. Het is nu nog niet mogelijk om te zeggen of Doel 3 definitief dicht moet blijven, benadrukt zijn kabinet. Mocht blijken dat Doel 3 niet opnieuw kan opstarten, zullen de nodige maatregelen getroffen worden, luidt het. (DTM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud