Verherstraeten: "Begrotingsevenwicht is geen heilige koe"

De ambitie moet een begrotingsevenwicht zijn, maar dat is geen heilige koe. Dat heeft CD&V-Kamerfractieleider Servais Verherstraeten zondag gezegd in De Zevende Dag naar aanleiding van de begrotingsopmaak. Zijn Open Vld-collega Bart Tommelein pleit wel voor een begroting in evenwicht.

De federale regeringstop boog zich zaterdag een hele dag over de opmaak van de begroting 2009. Ook zondagmorgen gebeurde dat. Volgens het stabiliteitspact moet de regering volgend jaar een overschot van 0,3 procent van het bbp boeken. Maar door de financiële crisis en de economische groeiprognoses heeft de regering die doelstelling opgegeven. Een evenwicht zou al mooi zijn, luidt het in regeringskringen.

Ondertussen gaan ook stemmen op om ook dat evenwicht te laten schieten. Servais Verherstraeten liet zondag duidelijk verstaan dat een evenwicht geen heilige koe is. "De ambitie moet een evenwicht zijn, maar dat zal fenomenaal moeilijk zijn. Veel economen zeggen overigens dat in tijden als deze een tekort eventueel kan", verklaarde de CD&V-fractieleider.

Bart Tommelein pleit wel voor een evenwicht. "De vergrijzing blijft belangrijk. Daarom moet er absoluut een begroting in evenwicht zijn en zijn we voor een fonds met minder uitgaven in de sociale zekerheid", zei de liberaal. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud