Verhofstadt wil alleen situatie deblokkeren

De opdracht die de koning hem toevertrouwde, betekent niet de grote terugkeer van uittredend premier Guy Verhofstadt. Dat heeft de eerste minister maandag laten verstaan. Hij wil er ook enkel voor zorgen dat de politieke situatie in ons land gedeblokkeerd wordt en zich zeker niet in de plaats van de overwinnaars van de verkiezingen stellen. Verhofstadt ontmoet maandag nog CD&V-kopstuk Yves Leterme.

Verhofstadt ging zaterdag al bij de koning op audiëntie. Daar kreeg hij naar verluidt al het verzoek de situatie te deblokkeren, maar gezien de uitslag van de verkiezingen heeft de uittredende premier - die op 10 juni als leider van paars door de kiezer werd afgestraft - lang geaarzeld. De verantwoordelijkheid ligt na de verkiezingen immers nog altijd bij de winnaars, luidt het.

Daarom nam Verhofstadt zich voor om te proberen de zaken alleen maar op de rails te zetten en zeker zelf niet te trachten een coalitie op de been te brengen. In die zin is hij eerder een "facilitateur" of depanneur.

Na 8,5 jaar de federale regering te hebben geleid, is de premier ervan overtuigd dat hij niet neen kon zeggen tegen de vraag van de vorst. Verhofstadt is naar eigen bezorgd over de lange regeringsvorming en de schade die daardoor wordt veroorzaakt in het buitenland. Hij wil vooral meehelpen aan het deblokkeren van de situatie. Alle andere overwegingen zijn van geen tel, klinkt het. (KWO)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud