Verkiezingen 2012: 23 bezwaren in Wallonië, 4 in Brussel

In Wallonië zijn 23 bezwaarschriften ingediend na de stembusgang van 14 oktober, in Brussel 4. In Vlaanderen is er nog tijd tot midden november om een bezwaar in te dienen bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen.

Aan Waalse kant werden er 9 bezwaren ingediend in de provincie Henegouwen (Beaumont, Brugelette, Moeskroen, Ecaussinnes, Gerpinnes, Chimay, Charleroi, La Louvière en Montigny-le-Tilleul) 4 in Luxemburg (twee in Bouillon, Libin en Neufchâteau), 4 in Namen (2 in Couvin, Assesse en Florennes), 3 in Waals-Brabant (Geldenaken, Ramillies en Hélécine) en 3 in Luik (Olne, Modave en Nandrin).

In Brussel zijn er 4 bezwaren ingediend, met name in Ganshoren, Sint-Pieters-Woluwe, Brussel-Stad en Sint-Jans-Molebeek.

In de meeste gevallen wordt een hertelling van de stemmen gevraagd of worden problemen gesignaleerd met het toekennen van de lijsten.

Over de bezwaren wordt nu binnen de 30 dagen een uitspraak gedaan. Als een klacht gegrond is, kan eventueel overgegaan worden tot een hertelling van de stemmen en een nieuwe verdeling van de zetels. Ook een nieuwe stemming behoort tot de mogelijkheden.

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2000 werd de uitslag in Jurbise geannuleerd na een probleem met de betrouwbaarheid van het elektronische stemsysteem. De inwoners van Jurbeke moesten daarom in januari 2001 opnieuw naar de stembus.

In Vlaanderen kan tot 30 dagen na de verkiezingen bezwaar ingediend worden bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen. De raad spreekt zich uit binnen de 40 dagen na het ontvangen van het bezwaar. (ANA)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud