Verkiezingen VS: "Resultaten veranderen internationaal beleid VS niet"

De resultaten van de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten zullen het internationale beleid van de VS niet veranderen. Dat heeft de Amerikaanse ambassadeur in België, Howard Gutman, gezegd.

Bij de verkiezingen dinsdag hebben de Republikeinen opnieuw de macht gegrepen in het Huis van Afgevaardigden en is de meerderheid van de Democraten in de Senaat geslonken.

Gutman, die de Belgische pers uitgenodigd had voor een analyse van de resultaten, ziet echter geen problemen voor het internationale beleid van de VS: "De Democraten en de Republikeinen zijn het al langer eens over het internationale beleid. Dat gaat nu niet veranderen. Zo blijven we in het licht van de recente gebeurtenissen hameren op internationale samenwerking bij het opstellen van veiligheidsmaatregelen tegen terrorisme", zo klonk het.

De ambassadeur, die in het verleden verscheidene Democratische presidentskandidaten bijstond in hun gooi naar het presidentschap, onder meer Al Gore en Barack Obama, is ook niet verwonderd over de verkiezingsuitslag: "Ten eerste verwachten mensen in tijden van economische moeilijkheden -in de VS bedraagt de werkloosheidsgraad 9,5 procent- meer van hun overheid. Ze geven Democraten noch Republikeinen de schuld; ze vragen gewoon dat er meer gedaan wordt. Ten tweede is er het typisch Amerikaanse fenomeen van de tussentijdse verkiezingen waarbij de meerderheidspartij stemmen verliest. In 14 van de laatste 16 tussentijdse verkiezingen heeft de meerderheidspartij minstens tien zetels moeten inleveren".

Volgens Gutman zullen de resultaten van dinsdag ook weinig invloed hebben op de presidentsverkiezingen over twee jaar. (LEE)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud