VERKIEZINGEN10: Termijn voor buitenlandse registratie is intussen verstreken

Maandagnacht 17 mei is de termijn verstreken voor Belgen in het buitenland die zich wilden registreren voor de federale verkiezingen van 13 juni. Dat meldt het kabinet van minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere. Dat geeft ook mee dat de minister geen wettelijke basis heeft om op te treden bij eventuele taalproblemen bij de inschrijving in een faciliteitengemeenten.

Het kieswetboek voorziet dat de in het buitenland verblijvende kiezers uiterlijk vier maanden voor de verkiezingen hun inschrijvingsformulier aan een ambassade of een consulaat moeten overmaken.

"Het spreekt voor zich dat deze termijnen niet kunnen worden toegepast in de hypothese van vervroegde verkiezingen", verduidelijkt men op het kabinet van minister Vanackere. Daarom zette Buitenlandse zaken een campagne op om de kiezers in het buitenland tijdig op de hoogte te brengen. Rekening houdend met de logistieke kant van de zaak, besliste men wel om de uiterste inschrijvingsdatum op 17 mei te leggen. Kiezers die hun aanvraag nadien nog indienen, zullen niet kunnen stemmen.

De minister van Buitenlandse Zaken kan overigens niet optreden tegen de niet-naleving van de taalfaciliteiten bij inschrijvingen uit het buitenland. "Het zijn de gemeenten, en desgevallend hun voogdijoverheid, die verantwoordelijk zijn voor de toepassing van het voor hen geldende taalregime", luidt het.

(KNS)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud