Verkiezingen12 Antwerpen - Formatienota De Wever krijgt ook van Vlaams Belang onvoldoende

De formatienota van Bart De Wever (N-VA) kan ook bij Vlaams Belang niet op bijval rekenen. Lijsttrekker Filip Dewinter noemt de tekst in een mededeling een poging om "de rechtse kiezer te charmeren met symboolacties" om een "progressief multicultureel beleid" te camoufleren.

Vlaams Belang werd door N-VA na de eerste informatieronde niet meer uitgenodigd voor een gesprek. De partij laat nu weten dat ze de formatienota ziet als een stap richting sp.a en de linkerzijde van CD&V, wat volgens hen tot een halfslachtig beleid zou leiden.

"De spreidstand van de N-VA begint steeds meer pijn te doen", klinkt het in de mededeling. "Belangrijke, fundamentele hervormingen van het beleid merken we nauwelijks." Vlaams Belang mist in de nota naar eigen zeggen onder meer de actieve opsporing van illegalen, een groter politiekorps, een uitbreiding van het hoofddoekenverbod en een immigratiestop. "De formateur blijft vasthouden aan het multiculturele discours."

Volgens Dewinter is het discours van de nota "overgeschreven uit het vorige bestuursakkoord" en wil De Wever enkel maar de rechtse, gewezen Vlaams Belang-kiezers charmeren met enkele symbolische projecten zoals het niet langer steunen van het onverdoofd slachten en de bouw van een nieuwe gevangenis naast het Justitiepaleis.

"Dit moet een progressief multicultureel beleid camoufleren", meent Dewinter, die verwijst naar formuleringen uit de nota als "een doorgedreven diversiteitsbeleid voeren", "dialoog met de moslims" en "aandacht voor antidiscriminatie- en racismebestrijding".

(KRISTOF VAN ACCOM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud