Verkiezingen12: Buitenlanders niet happig om te gaan stemmen

Hooguit 15 procent van de Europese buitenlanders en 8 procent van de niet-Europeanen hebben zich al ingeschreven voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad donderdag.

Europese buitenlanders hebben sinds 2000 stemrecht bij de gemeenteraadsverkiezingen, niet-Europeanen die minstens vijf jaar in België wonen, hebben dat eveneens sinds 2004.

Maar de interesse daarvoor is bijzonder mager. Uit de jongste statistieken van de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken blijkt dat op 21 juli slechts 102.909 buitenlanders zich hadden ingeschreven om te gaan stemmen. Het potentieel ligt meer dan zes keer hoger. Veel tijd om zich aan te melden is er niet meer, want de inschrijvingsperiode loopt af op 31 juli.

Zonder een inhaalbeweging zakt de deelname van buitenlanders onder het niveau van de gemeenteraadsverkiezingen van 2006. Toen schreven 20,94 procent van de Europese buitenlanders en 15,71 procent van de niet-Europeanen zich in.

Regionaal zijn de verschillen groot. In Vlaanderen is de interesse beperkt (respectievelijk 11,64% en 6,45%), in Wallonië liggen de cijfers dubbel zo hoog (24,63% en 12,60%). In het zuidelijke landsdeel wordt meer campagne gevoerd om buitenlandse kiezers te sensibiliseren. (THD)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud