Verkiezingen12 : Janssens en De Wever grote afwezigen op sociaal kopstukkendebat in Antwerpen

In De Roma in Borgerhout hebben een duizendtal mensen maandagavond het 'Feest van de Sociale Politiek' bijgewoond, met als uitschieter een Antwerps kopstukkendebat over sociale verkiezingsthema's. Met burgemeester Patrick Janssens -wiens pasgeboren zoontje maandagavond het ziekenhuis mocht verlaten- en Bart De Wever lieten de twee grootste tenoren echter op het laatste moment verstek gaan. Hun collega-lijsttrekkers Meyrem Almaci (Groen), Annemie Turtelboom (Open Vld) en Peter Mertens (PVDA+) tekenden wel present.

Wat restte was een debatavond doorspekt met sofagesprekken die 'de mens achter de politicus' moesten ontbloten en verschillende muzikale intermezzo's. In filmpjes werden verschillende Antwerpenaren aan het woord gelaten over hun bekommernissen en de daaruit voortvloeiende vragen voor de Antwerpse kopstukken.

Een regelmatig terugkerend thema was het definiëren en aanpakken van overlast, voornamelijk door jongeren. Minister van Justitie Turtelboom verdedigde het GAS-systeem en de recentelijke verlaging van de minimumleeftijd om daarvoor in aanmerking te komen. "Het gaat lang niet altijd om boetes. Bij minderjarigen wordt er altijd eerst bemiddeld en contact opgenomen met de ouders", zei ze. "Het is een signaal dat we willen geven bij een eerste misstap."

Ook de overige huidige Antwerpse meerderheidspartijen toonden zich bij monde van Monica De Coninck (sp.a), Philip Heylen en Luk Lemmens (N-VA) voor de GAS-boetes. Voor Peter Mertens (PVDA+) is het systeem echter ondemocratisch -want vaak met willekeur toegepast- en onrechtvaardig, omdat de boetes voor kansarme jongeren veel zwaarder doorwegen. "Bovendien speelt men tegelijk procureur en rechter", vindt hij. (COR 360)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud