Verkiezingen12 : Oost-Vlaamse meerderheidspartijen willen herdefiniëring aanstelling en ambt gouverneur

Meerderheidspartijen sp.a, Open Vld en CD&V in de Oost-Vlaamse provincieraad willen een herdefiniëring van de aanstelling en het ambt van gouverneur. Dat bleek uit een verkiezingsdebat maandagavond op AVS.

"De job van gouverneur moet geherdefinieerd worden", aldus gedeputeerde Marc De Buck (Open Vld), die een gouverneur ofwel als ambtenaar-coördinator ziet of als gemandateerde die rechtstreeks verkozen wordt. Eerste gedeputeerde Alexander Vercamer (CD&V) suggereert dat een gouverneur minstens voorgedragen moet worden, ofwel een "commissaris" moet worden zoals in Wallonië. Sp.a benadrukte dat een gouverneur boven de partijpolitiek moet staan.

Jeroen Lemaitre (N-VA) vindt dat de volgende Oost-Vlaamse gouverneurspost zijn partij toekomt, "we vertegenwoordigen sinds de federale verkiezingen één derde van Vlaanderen".

Wat de provincieraad betreft hekelde Rik Franck (Groen) de manier waarop het "monsterverbond", de tripartite die een coalitie vormt, de voorbije legislatuur met de oppositie omgaat. "We hebben in de voorbije zes begrotingsdebatten geen euro kunnen wijzigen, er werd nooit ingegaan om onze suggesties", klonk het. Gedeputeerde Marc De Buck (Open Vld) wees op het democratisch bestel.

Over de toekomst van de provincies meent Groen dat een goedkopere en transparantere stads- of streekstructuur efficiënter is. Joris Vandenbroucke (sp.a) wil dat de provincie meer investeert in provinciehoofdstad Gent, meer samenwerking creëert tussen kleine gemeenten en meer een pleitbezorger is van regiodossiers. Hij hekelde "betutteling", zoals in het cultuurbeleid. PVDA denkt dat de provincie met de huidige middelen meer kan doen. Piratenpartij wil een transparanter provinciebestuur. (COR 207)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud