Verpleeg- en zorgkundigen: water blijft te diep voor cao

De onderhandelingen tussen de werkgevers en de werknemers in de verpleeg- en zorgsector hebben ook maandag niet geleid tot een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao). De vakbonden vrezen stilaan dat die er nooit zal komen.

Begin maart bereikte de sector een overeenkomst met minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx. Alle verpleeg- en zorgkundigen die "aan het bed van de patiënt" werken, zouden voortaan premies krijgen voor avond- en nachtprestaties. Daarnaast zouden er ook toeslagen komen voor personeelsleden die een bepaalde beroepsbekwaamheid bezitten of beroepstitel dragen. De enige horde die nog moest worden genomen was de implementatie van de maatregelen in een cao.

De onderhandelingen liepen van bij het begin stroef en lijken maandag quasi definitief gestrand. "De werkgevers willen de premies niet in de cao schrijven en ook over het tijdstip waarop het 'avondwerk' en het 'nachtwerk' begint, blijft er discussie", zegt Mark Selleslach van LBC-NVK.

Er werd maandag geen nieuwe datum in het vooruitzicht gesteld waarop de onderhandelingen worden voortgezet. "Wij vrezen dat de cao er nooit zal komen", is te horen bij de bonden.

Minister Onkelinx voorzag in totaal 90 miljoen euro voor haar plan dat de sector opnieuw aantrekkelijker moet maken. Dat geld kan dus voorlopig niet worden uitgekeerd.

"De volgende stap zal wellicht een nieuwe interventie van de minister zijn", voorspelt Selleslach. "Zij kan de maatregelen ook buiten de cao, via koninklijk besluit, ingang laten vinden." (KWO)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud