Advertentie

"Vier voertuigen op de tien rijden met banden in slechte staat"

De staat van de autobanden verbetert niet in België. Dat blijkt woensdag uit de resultaten van de "Rolling Wheel"-studie van Pneuband, de commissie van bandenfabrikanten van sectorconfederatie Federauto. In ons land rijdt bijvoorbeeld 38,6 procent van de voertuigen met minstens één band die door een professional moet gecontroleerd worden, een toename van 8 procent ten opzichte van vorig jaar. Het gaat dan onder meer om scheurtjes, beschadigde zijwanden en velgen en een inrijding of snee in het loopvlak.

Pneuband controleerde voor de vierde keer op rij 1.000 voertuigen van een veertigtal verschillende merken van 28 mei tot 3 juni. Eerst gebeurde een visuele controle op eventuele onregelmatigheden zoals slijtage en schade, waarna de diepte van de groeven werd gemeten.

Uit de studie blijkt dat 9 procent van de gecontroleerde voertuigen minstens één band heeft die de bestuurder en de andere weggebruikers in gevaar brengt. "Dit percentage ligt lager dan dat van 2012, maar blijft toch hoog", aldus Federauto. Daarnaast rijdt 7,6 procent van de bestuurders met banden waarvan de diepte van de profielen minder zijn dan de 1,6 mm, die door het verkeersreglement opgelegd is. Bovendien had eind mei 7 procent van de gecontroleerde voertuigen nog winterbanden en 2,8 procent tegelijk zomer- en winterbanden.

Federauto stelt dat in het algemeen de groei van de slechte bandenkwaliteit van de laatste jaren gestabiliseerd lijkt te zijn. De sectorconfederatie vindt de staat van de banden van het Belgische wagenpark niettemin verontrustend en raadt de bestuurders aan de bandenkwaliteit en de -spanning één keer per maand te controleren. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud