Vierde dode door besmette zalm in Nederland

In Nederland is een vierde persoon overleden aan een infectie met salmonella, nadat hij besmette gerookte zalm had gegeten. Dat maakte het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bekend. Het gaat om een oudere patiënt.

Bij een andere patiënt die is overleden, wordt nog onderzocht of dat komt door een besmetting met salmonella, liet het RIVM weten.

Desalniettemin is de uitbraak van salmonella op zijn retour. Afgelopen week zijn er bij het RIVM 37 nieuwe gevallen gemeld van besmetting met de Salmonella Thompson-bacterie. In totaal zijn nu 1.063 mensen besmet geraakt na het eten van gerookte zalm van het Harderwijkse bedrijf Foppen, zo liet het RIVM vrijdag weten. In de voorafgaande week waren er nog 76 nieuwe meldingen.

Wel kan het daadwerkelijke aantal zieken een heel stuk hoger liggen, omdat er geen meldingsplicht bestaat voor een salmonella-infectie: dit soort infecties hoeft niet bij de GGD gemeld te worden. Daardoor is het moeilijk om het precieze aantal besmettingen te inventariseren.

Ook in België moesten diverse producten worden teruggeroepen. (MVL)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud