Advertentie
Advertentie

Vlaams bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker start in oktober

Dikkedarmkanker is in Vlaanderen bij mannen de derde en bij vrouwen de tweede meest voorkomende kanker. Jaarlijks krijgen meer dan 5.000 Vlamingen te horen dat ze dikkedarmkanker hebben. Als dikkedarmkanker vroeg ontdekt wordt, is hij beter te behandelen. Ook de kans op overleving stijgt. Dat staat in een persmededeling van Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.

"Daarom starten we in oktober met een Vlaams bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker voor mannen en vrouwen van 56 tot en met 74 jaar. Experten zeggen dat we daarmee in Vlaanderen 400 sterfgevallen per jaar kunnen voorkomen", zegt minister Vandeurzen. Hij heeft het Centrum voor Kankeropsporing, dat ook de bevolkingsonderzoeken naar borstkanker en baarmoederhalskanker organiseert, opdracht gegeven om dit bevolkingsonderzoek in goede banen te leiden. Op korte termijn zullen zij huisartsen en gastro-enterologen informeren over het bevolkingsonderzoek. Zij zijn mede-uitvoerders en zijn uiterst belangrijk in het correct informeren van hun patiënten. Ook andere partners, zoals mutualiteiten, worden betrokken om de bevolking op te roepen om deel te nemen.

Mannen en vrouwen van 56 jaar tot en met 74 jaar zullen om de twee jaar een uitnodiging in de bus krijgen, samen met de test, de immunochemische Fecaal Occult Bloed Test (iFOBT). Dat is momenteel de meest geschikte test voor dikkedarmkankeropsporing. De iFOB-test ziet eruit als een cilindervormig buisje met een borsteltje. Iedereen kan de staalname thuis doen: met het borsteltje neem je zelf een stoelgangstaal dat je in het buisje stopt. Dat buisje stuur je in een voorgefrankeerde enveloppe naar het laboratorium. Het labo onderzoekt de stoelgangstalen op bloedsporen. Binnen twee weken krijgen jijzelf en je huisarts het resultaat van deze test. Dit alles is gratis. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud