Vlaams cultuurbeleid opbouwen op talent en niet op subsidiestructuren

"Het Vlaams cultuurbeleid moet veel sterker investeren in talent in plaats van in structuren". Dat zegt Vlaams parlementslid en concertorganisator Herman Schueremans (Open Vld).

Schueremans (Open Vld) onderschrijft daarmee de conclusies van een studie die dit jaar de Popthesisprijs van Poppunt won. In de thesis wordt de zin en onzin van subsidies aan managementbureaus uit het pop-en rockcircuit onderzocht. Volgens de studie is niet elke artiest gebaat bij een gesubsidieerde manager. Eveneens concludeert Hanne Valckenaers, thesis-schrijfster, dat subsidies valse concurrentie veroorzaken en dat de adviescommissie die de subsidies uitreikt de sector onvoldoende kent.

Volgens Schueremans heeft de overheid via het ondersteunen van clubs, zalen en infrastructuur heel wat goede dingen gedaan. "Maar nu moet er meer werk gemaakt worden van projectsubsidies. De ontwikkeling van talent moet primeren op het subsidiëren van organisaties en structuren", vervolgt het Vlaams parlementslid.

Schueremans koppelt zijn pleidooi aan de internationalisering van ons cultuurbeleid. "We hebben in Vlaanderen kunstenaars en artiesten van wereldformaat. Ze kunnen de internationale top aan, maar het is niet altijd even gemakkelijk om internationaal door te breken".

Volgens het parlementslid kan minister van cultuur Joke Schauvliege (CD&V) via een éénmalige projectsubsidie Vlaamse artiesten waar een internationaal een "vibe" rond bestaat, succesvol ondersteunen zodat ze die laatste stap richting internationale carrière kunnen zetten.

Die eenmalige projectsubsidies moeten het onderdeel zijn van een actieplan van verschillende Vlaamse ministers, waarin ze samen uitwerken hoe Vlaamse kunstenaars en artiesten op een efficiënte manier internationaal 'in the picture' kunnen worden gebracht, besluit het Vlaams parlementslid.

(TEL)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud