Advertentie

Vlaams Parlement houdt vrijdag extra plenaire zitting voor verdeeltaks

Het Vlaams Parlement organiseert vrijdag een extra plenaire zitting. Die komt er onder meer omdat de meerderheidspartijen CD&V, N-VA en sp.a de verhoging van de verdeeltaks nog vóór het zomerreces willen gestemd krijgen. De oppositiepartijen blijven zich verzetten tegen de "miserietaks" en zullen wellicht alles uit de kast halen om een goedkeuring vóór het reces tegen te houden.

Het getouwtrek rond de verdeeltaks sleept al weken aan in het Vlaams Parlement. Ter herinnering: de verdeeltaks is een belasting die betaald moet worden wanneer een onroerend goed verdeeld wordt, bijvoorbeeld na een echtscheiding. In het kader van de begrotingscontrole wou de Vlaamse regering het tarief optrekken van één naar twee procent.

Protest van de oppositie - die spreekt van een "miserietaks" - en later van sp.a leidde tot een bijsturing met sociale correcties, die gezinnen met kinderen moeten sparen. Het basistarief zou wel stijgen naar 2,5 procent.

Na een lange weg met hoorzittingen en allerhande adviezen raakte het ontwerpdecreet recentelijk goedgekeurd in de bevoegde parlementscommissie. De meerderheid wil het dossier ook nog vóór het zomerreces plenair gestemd krijgen, maar de oppositie lijkt zich daar niet bij neer te leggen.

De meerderheid wilde het decreet agenderen op de extra plenaire zitting van donderdag. "Maar omdat er reflectienota's zijn ingediend, kan dat ten vroegste vrijdag. Daarom is er beslist een extra plenaire vergadering te houden op vrijdag (6 juli, red.). We zullen zien of ze in aantal zullen zijn", zegt Groen-fractieleider Filip Watteeuw.

Verwacht wordt dat de oppositie de parlementaire trukendoos zal bovenhalen om te verhinderen dat het decreet nog voor het reces gestemd wordt. Als de oppositie erin slaagt om de zaak over het reces te tillen, betekent dat ook dat de invoering van de taks - die al was opgeschoven tot 1 augustus - opnieuw wordt uitgesteld.

Op jaarbasis moet de taks 40 miljoen euro opbrengen. (DRM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud