Vlaams Parlement keurt "amendement-De Gucht" definitief goed

De meerderheid in het Vlaams Parlement stemde woensdag in met een wijziging van het gemeentedecreet. Door een amendement dat te elfder ure werd ingediend, kan minister Karel De Gucht (Open Vld) bij een eventuele overstap naar de Europese Commissie zich laten verhinderen als lid van de gemeenteraad in zijn thuisstad Berlare.

Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht is eveneens burgemeester van het Oost-Vlaamse Berlare. Maar omdat hij minister is, laat hij zich daar als burgemeester vervangen. De Gucht is wel voorzitter van de gemeenteraad.

In het najaar zou De Gucht naar de Europese Commissie verhuizen. Daarom diende Open Vld vorige week een amendement in dat moet voorkomen dat iemand die EU-commissaris wordt ontslag moet nemen uit de gemeenteraad. De betrokkene zou zich in de gemeenteraad "verhinderd" kunnen laten verklaren en zich laten vervangen voor de duur van het Europese mandaat.

De oppositiepartijen Vlaams Belang, N-VA en Groen! uitten kritiek en vroegen een tweede lezing. Die kwam er woensdag en het decreet is uiteindelijk goedgekeurd. De meerderheidspartijen stemden voor, de oppositie stemde tegen het amendement. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud