Vlaams parlementslid Gerda Van Steenberge stapt uit het Vlaams Belang

Vlaams parlementslid Gerda Van Steenberge stapt uit het Vlaams Belang. Zo heeft ze voorzitter Bruno Valkeniers per brief laten weten, zo kondigde Van Steenberge woensdag, op de Vlaamse feestdag, aan Belga aan. Vansteenberge was een voorstander van een koersverandering van de partij, net zoals erevoorzitter Frank Vanhecke, die vorig jaar op 11 juli het Vlaams Belang de rug toekeerde. Maandag raakte reeds bekend dat de 46-jarige Van Steenberge in oktober niet op de Vlaams Belanglijst zou deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Erpe-Mere maar met een eigen lijst, Gemeentebelangen.

In haar ontslagbrief verwijst Gerda Van Steenberge naar het manifest dat ze drie jaar geleden met een aantal Oost-Vlaamse mandatarissen schreef met de vraag om een duidelijke keuze te maken over de richting die de partij zou moeten uitgaan. "Wij wensten niet verder de strategie van polarisatie en provocatie te bewandelen, maar wilden een weg zoeken om op een ernstige manier uit het cordon te komen en dus effectief ons programma te realiseren."

Ze haalt ook scherp uit naar de organisatie 'Steden tegen Islamisering', waarvan Filip Dewinter voorzitter is. "Daar waar Steden tegen Islamisering eerst een nevenorganisatie van de partij was, bepaalt ze nu quasi volledig de agenda, de inhoud, het beeld en de campagne van de partij", aldus Van Steenberge.

Gerda Van Steenberge was 30 jaar lid van het Vlaams Blok/Belang. Ze is sinds juni 1999 achtereenvolgend senator, Kamerlid en Vlaams parlementslid geweest. (AHO)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud