Vlaamse advocaten protesteren tegen moeilijke werkomstandigheden Baskische confraters

De Orde van Vlaamse Balies, die alle Vlaamse advocaten groepeert, heeft donderdag aan de Spaanse ambassade geprotesteerd tegen de moeilijke werkomstandigheden van Baskische confraters. Ook in negen andere Europese steden werd er gemanifesteerd.

Met het protest ondersteunt de Orde de oproep van de European Association of Lawyers of Democracy and World Human Rights (ELDH), die dit jaar de "Dag van de advocaat in gevaar" wijdt aan Baskische advocaten.

Advocaten die in Spanje vermeende ETA-leden verdedigen, worden volgens ELDH vaak ook verdacht zelf lid te zijn van de Baskische afscheidingsorganisatie. Ze worden vervolgd, gevangengenomen of onder voorlopige hechtenis geplaatst. De ELDH klaagt de praktijken van de Spaanse justitie aan. "De Spaanse balie is ook een Europese organisatie en moet dus toch de Europese rechten van de mens kennen", zegt Kathleen Vercraeye van de Orde van Vlaamse Balies.

Ook in negen andere Europese steden werd er gemanifesteerd. Alle steden hebben de Spaanse ambassadeurs ook een petitie bezorgd.

(COR 923 )

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud