Vlaamse biologen stap dichter bij bestrijding tuberculose

Vlaamse biologen onder leiding van Joris Messens hebben een manier ontdekt om de bacterie die tuberculose veroorzaakt, beter te bestrijden. Dat melden het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de Vrije Universiteit Brussel (VUB) in een persbericht. Ze ontdekten dat de bacterie door middel van een verdedigingsmechanisme de zuurstofstress in het lichaam overleeft. "Zuurstof is levensnoodzakelijk bij de ademhaling van zowat alle cellen, maar is ook erg agressief en kan eiwitten zwaar aantasten", luidt het.

"Ons immuunsysteem zet de zuurstof dan ook in bij de verdediging tegen indringers. Vooral eiwitten met zwavelhoudende componenten zijn hier heel gevoelig voor." Messens en zijn team hebben ontdekt dat de tuberculosebacterie zwavelhoudende eiwitten op een unieke manier beschermt en actief herstelt wanneer de zuurstofstress wegvalt, meer bepaald door het eiwit mycorexodine-1. "Door op zoek te gaan naar componenten die mycoredoxine-1 onklaar maken, zouden we tuberculose effectiever kunnen bestrijden", legt Joris Messens uit. "De bacterie kan zich dan immers niet meer zo vlot herstellen van een zuurstofaanval door ons immuunsysteem." Jaarlijks worden wereldwijd 9,4 miljoen mensen geïnfecteerd en sterven er 1,7 miljoen mensen aan tuberculose. In België raakten in 2011 1.044 mensen geïnfecteerd, aldus Dr. Wouter Arrazola de Oñate van de Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding (VRGT). "De behandeling van de ziekte duurt 6 tot 9 maanden, waardoor we nog niet weten hoeveel van die mensen overleden zijn", klinkt het. "In 2010 kwam 8 procent van de patiënten om het leven, wat neerkomt op 50 sterfgevallen.

Bijna de helft van die patiënten, vooral oudere mensen, zijn wel gestorven door een andere aandoening terwijl ze ook tuberculose hadden." (DLA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud