Vlaamse burgemeester werkt hard en wil niet met pensioen op 65 jaar

Een Vlaamse burgemeester werkt gemiddeld 54 uur per week. Dat is flink meer dan een voltijdse betrekking. Ruim 80 procent van de burgemeesters wil verder blijven werken na zijn/haar 65ste. Dat blijkt uit de burgemeesterenquête van Radio 2. Naar aanleiding van de Burgemeesterdag van Radio 2 van donderdag werkten ruim 200 nieuwe of opnieuw aangestelde burgervaders en -moeders mee aan de enquête.

Bijna 60 pct vindt dat er geen maximumleeftijd mag bestaan om burgemeester te worden. Voorts wil 82 pct van de burgemeesters niet met pensioen op 65 jaar. Uit cijfers van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois blijkt overigens dat de gemiddelde leeftijd van de burgemeester 51 is. Ondanks de hoge werkdruk zijn ruim 8 van de 10 burgemeesters tevreden over hun burgemeesterswedde.

Volgens professor Kristof Steyvers, van de vakgroep Politieke Wetenschappen van de Universiteit Gent, is die gemiddelde leeftijd vrij traditioneel. "Vooraleer je burgemeester wordt, heb je meestal al flink wat politieke ervaring moeten opbouwen. In de praktijk zijn er niet zoveel burgemeesters die doorgaan na hun 65ste. Het blijft natuurlijk een verkozen mandaat en zolang mensen stemmen voor bepaalde figuren, zie ik ook geen reden waarom een burgemeester op 65 zou moeten stoppen."

Een werkweek van 54 uur is behoorlijk meer dan een tiental jaar geleden het geval was, zegt Steyvers. "Toen lag het gemiddelde op ongeveer 45 uur. De burgemeester is niet meer die typische figuur die aan dienstbetoon doet. Dat zit er nog altijd wel in, maar ze zijn ook veel meer beleidsmaker en bestuurder van hun gemeente geworden. Daar gaat ook veel van hun tijd naartoe."

(TVP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud