Advertentie

Vlaamse meerderheid wil "daadkrachtige" regering

De Vlaamse regeringspartijen CD&V en Open Vld willen zich op dit moment niet uitspreken over een eventuele terugkeer van Yves Leterme aan het hoofd van een nieuwe regering. Dat bleek zondag tijdens een debat in "De Zevende Dag" (Eén). Beide partijen zeggen dat er snel een "daadkrachtige" regering moet komen.

Hoe lang die regering moet aanbleven, is onduidelijk. Open Vld pleit voor samenvallende verkiezingen in juni, CD&V ziet daar echter mogelijke juridische problemen.

CD&V-voorzitter Marianne Thyssen wil in eerste instantie wachten op de conclusies van de koning. "Voor ons is het belangrijk dat er zo snel mogelijk een regering komt die geloofwaardig en slagvaardig kan regeren." Op de vraag of Yves Leterme die regering nog kan leiden, wilde Thyssen niet antwoorden. "Een spelletje 'namen noemen' is op dit moment te delicaat voor ons."

Ook haar Open Vld-collega Bart Somers antwoordde opmerkelijk voorzichtig. Een formeel veto tegenover Leterme sprak hij niet uit, al liet hij wel uitschijnen dat een terugkeer van Leterme de geloofwaardigheid van de instellingen zou aantasten. Even later noemde MR-vicepremier Didier Reynders een eventuele terugkeer "zeer moeilijk".

Voor de Vlaamse oppositiepartijen is een simpele doorstart van de regering uitgesloten. Sp.a, Groen! en Lijst Dedecker pleiten voor verkiezingen. Sp.a-voorzitster Caroline Gennez pleit ervoor om de verkiezingen voortaan altijd te laten samenvallen. Vlaams Belang en N-VA menen echter dat er geen grondwettelijke verkiezingen kunnen komen zonder de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. (TVP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud