Vlaamse populieren naar Raad van State

De communautaire heisa rond de genetisch gemanipuleerde populieren van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) krijgt een gerechtelijk staartje. Met de steun van voogdijminister Patricia Ceysens (Open Vld) sleept het VIB de federale PS-ministers Paul Magnette (Milieu) en Laurette Onkelinx (Volksgezondheid) voor de Raad van State.

De twee Franstalige ministers weigeren het VIB toelating te geven een veldproef uit te voeren met de populieren. Die moet het sluitstuk vormen van tien jaar onderzoek. De populieren zijn zo gemodificeerd dat ze extra bio-ethanol opleveren. Magnette en Onkelinx argumenteren echter, tegen het positieve advies van de Bioveiligheidsraad in, dat de veldproef risico's inhoudt voor bomen die niet genetisch gemanipuleerd zijn.

Het VIB hoopt nu dat de Raad van State wel toelating geeft voor de noodzakelijke veldproef. Ceysens steunt de klacht. "De veldproef kan echt niet meer wachten", verduidelijkt Ceysens. "Over de hele wereld wordt geëxperimenteerd met biobrandstof van de tweede generatie, die niet concurreert met de voedselvoorziening. Het VIB speelt een pioniersrol. Als de veldproef niet snel mag doorgaan, halen andere landen ons in en is het economische verlies en het imagoverlies onherstelbaar." (SIJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud