Vlaamse regering bedot met aankoop zonne-energievliegtuig

De Vlaamse regering werd bedot toen ze twee jaar geleden 11 miljoen euro investeerde in de aankoop van de Mercator I, een "Vlaams" onbemand stratosfeervliegtuig gevoed door zonne-energie. Het enige resultaat tot dusver is een met Vlaamse steun ontwikkeld Brits militair spionagetoestel dat bijna klaar is voor de oorlog in Irak. Dat staat zaterdag in De Morgen.

Het toestel werd in juni 2004 door de nv Verhaert voorgesteld als "Vlaamse" uitvinding. In werkelijkheid kreeg minister Dirk Van Mechelen een schaalmodel te zien van een Brits spionagevliegtuig van multinational QinetiQ, dat deels in handen is van de Amerikaanse Carlyle Group.

Het Britse bedrijf gebruikte de Vlaamse knowhow om de Zephyr te ontwikkelen, een spionagevliegtuig dat weldra kan worden ingezet in oorlogsgebied.

Volgens afdelingshoofd Frank Preud'homme van Verhaert werd in 2004 inderdaad een schaalmodel van de Zephyr getoond. Hij stelt wel dat de Mercator I bestaat en al gemonteerd is. Een testvlucht komt er zeker niet voor de zomer van 2008. (FUL)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud