Vlaamse regering geeft geen commentaar over 3 burgemeesters

De Vlaamse regering heeft vrijdag over het dossier gesproken van de drie Franstalige burgemeesters van de faciliteitengemeenten Wezembeek-Oppem, Kraainem en Linkebeek. Maar de Vlaamse ministers wilden achteraf geen commentaar geven over de kwestie.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Marino Keulen (Open Vld) weigerde vorig jaar om de burgemeesters te benoemen. Ze hadden oproepingsbrieven voor de verkiezingen in het Frans verstuurd, wat in strijd is met de taalwetgeving. Maar de gemeentebesturen van de drie betrokken gemeenten hebben de burgemeesters opnieuw voorgedragen. Minister Keulen wil nog deze maand een beslissing nemen, maar bij CD&V, de partij van minister-president Kris Peeters, vragen ze zich af of zo'n nieuw besluit wel nodig en wenselijk is. De drie zijn immers niet benoemd en een nieuw besluit om hen niet te benoemen zou de betrokken burgemeesters tot martelaars van de Brusselse periferie kunnen maken, zei Vlaams CD&V-parlementslid Eric Van Rompuy deze week.

Maar minister Keulen zei deze week dat een beslissing niet al te lang uit kan blijven, al was het maar omdat niet beslissen niet getuigt van behoorlijk bestuur. De kwestie is vrijdag opnieuw besproken, maar commentaar achteraf kwam er niet. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud