Vlaamse wetenschappers krijgen toegang tot geavanceerde DNA-technologie

De wetenschappers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) kunnen voortaan gebruik maken van geavanceerde Amerikaanse technologie om de volledige genetische code van mensen in kaart te brengen. Dat heeft Vlaams minister voor Innovatie Ingrid Lieten dinsdag bekend gemaakt in Moutain View in de Amerikaanse staat Californië. De Vlaamse delegatie rond minister-president Kris Peeters bracht daar een bezoek aan Complete Genomics, een Californisch bedrijf gespecialiseerd in het decoderen van menselijk DNA.

Complete Genomics is erin geslaagd om de kostprijs van een volledige genoomanalyse (een genoom is de volledige DNA-structuur van een individu) van een mens terug te brengen naar minder dan 3.300 euro. In 2007 bedroeg de kost van de decodering van een menselijk genoom nog ruim 7 miljoen euro. Hoe betaalbaarder de techniek, hoe meer hij toegepast kan worden in onderzoek naar genetische ziektes, zoals het syndroom van Down of tal van types kanker.

Voortaan kunnen ook Vlaamse wetenschappers van het VIB de "goedkope" technologie gebruiken voor het decoderen van genomen. Concreet betekent dit dat het VIB genomen naar Complete Genomics zal kunnen doorspelen voor decodering. De gedecodeerde DNA-structuren zal het VIB dan gebruiken voor de studie naar hersenziektes, aangeboren ziektes en agressieve tumoren. Het VIB is de eerste Europese partner van Complete Genomics.

"Dit is een dossier met veel symboolwaarde en zou wel eens een hefboom kunnen zijn om gelijkaardige bedrijven te overtuigen om in Vlaanderen te investeren, " aldus minister Lieten. (PIM)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud