Vlaanderen bereid om Gemeentelijke Holding waarborg te geven

De Vlaamse regering is bereid om de Gemeentelijke Holding bij te springen met een waarborg. Dat heeft Vlaams minister van Begroting Dirk Van Mechelen (Open Vld) woensdag in het Vlaams parlement gezegd. De Holding wil dat de drie gewesten tot 400 miljoen euro waarborgen, wat tachtig procent van de lening is die ze is aangegaan voor de kapitaalsverhoging bij Dexia.

De Gemeentelijke Holding, waarvan de gemeenten eigenaar zijn, is voor 14 procent aandeelhouder bij Dexia. Bij de recente reddingsoperatie van die bank verhoogde de holding het kapitaal van Dexia met 500 miljoen euro. Daarvoor ging de holding een lening aan, met de Dexia-aandelen als onderpand. Maar door de financiële crisis is de waarde van die aandelen fors gedaald, vandaar de vraag voor een waarborg.

"We hebben de stellige intentie om de holding op zijn vraag bij te springen", zei minister Van Mechelen na vragen van Christian Verougstraete (Vlaams Belang) en Eric Van Rompuy (CD&V). Er zijn al informele contacten geweest met de andere gewestregeringen en er wordt gedacht aan een inspanning waarbij Vlaanderen 200 miljoen zou waarborgen, Wallonië 140 miljoen euro en Brussel 60 miljoen euro. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud