Vlaanderen en Brussel in Europees koppeloton innovatie, Wallonië volgt

Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest horen in de Europese Unie bij de regio's die het meest innoveren. Wallonië doet het iets minder goed maar rijdt nog steeds vooraan in het tweede peloton. Dat blijkt uit het nieuwe innovatiescorebord dat de prestaties van 190 Europese regio's met elkaar vergelijkt.

Het is de derde keer dat de EU een dergelijke vergelijkende tabel heeft opgesteld. Zowel in 2007, 2009 als in 2011 (de jongste cijfers) hoorden Vlaanderen en Brussel bij de 'innovatieleiders'. Net als in 2007 is het Vlaams Gewest ook nu weer een 'gemiddelde' leider. In 2009 scoorde het minder goed. Brussel is en blijft een 'lage' leider.

Wallonië trappelt ter plaatse in de tweede groep van de 'innovatievolgers'. In elke editie van het scorebord staat het geboekstaafd als een gemiddelde volger. Dat betekent wel dat geen van de drie Belgische regio's 'gematigde' of 'bescheiden innovatoren' zijn, de twee groepen die de slechtst presterende regio's groeperen.

Bij de redactie van het scorebord kijkt de EU naar een brede waaier aan indicatoren. Die zijn onder meer het bevolkingspercentage dat hoger onderwijs genoot, de publiek-private samenwerking op het vlak van onderzoek en ontwikkeling, het aantal patenten en het werkgelegenheidsniveau in kennisintensieve sectoren.

Opvallend is dat in bijna alle geanalyseerde landen - de 27 EU-lidstaten, Kroatië, Noorwegen en Zwitserland - de regio rond de hoofdstad de nationale innovatieleider is. In België is dat dus niet het geval. Ook al zitten ze beide in het koppeloton, scoort Vlaanderen nog net iets beter dan Brussel. (KAV)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud