Advertentie
Advertentie

Vlaanderen en Nederland wisselen Scheldeverdragen uit

Vlaanderen en Nederland hebben donderdag officieel de door hen goedgekeurde Scheldeverdragen uitgewisseld. Door die verdragen kan de Schelde uitgediept worden, zodat de haven van Antwerpen meer grotere schepen kan ontvangen.

Vlaams minister-president Peeters had de Nederlandse ambassadrice Hannie Pollman-Zaal speciaal naar zijn kabinet uitgenodigd om de "notificatie van de interne goedkeuringsprocedure" officieel uit te wisselen. Die uitwisseling is een belangrijk moment, zegt Peeters. "Maar ik zal pas gerust zijn als de baggerwerken effectief geconcretiseerd en gerealiseerd zijn", voegde hij eraan toe.

Over de verdieping is jarenlang gediscussieerd. De haven van Antwerpen drong aan op een uitdieping die schepen met een diepgang tot 13,1 meter ongeacht het tij in en uit de haven kan laten varen. De verdragen waren al in 2005 afgesloten, maar moesten nog door de parlementen van Vlaanderen en Nederland worden goedgekeurd. Het Vlaams parlement deed dat al in maart van vorig jaar, in Nederland duurde de ratificatie, tot frustratie van de Antwerpse havengemeenschap, een stuk langer.

De baggerwerken op Vlaams grondgebied startten eind vorig jaar en zijn al afgerond. In Nederland is het nog wachten op een tracébesluit. Peeters hoopt dat het besluit er tegen het einde van het jaar komt. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud