Vlaanderen heeft "plan B" voor Westerschelde

Vlaanderen werkt aan een "plan B" voor als Nederland niet snel werk maakt van de verdieping van de Westerschelde, maar nu al uitpakken met grote dreigementen heeft weinig zin. Dat was de boodschap van Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) donderdag in het Vlaams Parlement. Zij benadrukt wel dat de afgesloten verdragen moeten gerespecteerd worden. "Pacta sunt servanda", klonk het.

Vlaanderen wil dat Nederland de verdragen van 2005 respecteert. Daarin belooft Nederland om mee de Westerschelde te verdiepen. Om de schade aan de natuur te compenseren was afgesproken om de Hedwigepolder onder te laten lopen.

Maar in april 2009 kwam de de Nederlandse regering op de proppen met een alternatief voor het ontpolderen van de Westerschelde, met name buitendijks natuurherstel. Milieuorganisaties stapten daarop naar de Nederlandse Raad van State en die schorste de uitdieping van de Westerschelde.

Intussen loopt er een onderzoek naar de haalbaarheid van het alternatief. Dat onderzoek zou vrijdag moeten rond zijn en op 9 oktober zou de Nederlandse regering knopen doorhakken. (KWO)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud