Vlaanderen krijgt uitstel voor halen stikstofnorm, Brussel niet

Vlaanderen krijgt van de Europese Commissie uitstel voor het behalen van de Europese norm voor stikstofdioxide (NO2). Het Brussels gewest, dat ook om uitstel vroeg, krijgt dit niet. Dat melden De Morgen en Het Nieuwsblad woensdag.

Sinds begin 2012 gelden in heel Europa maximumnormen voor het aandeel stikstofdioxide per kubieke meter. Het gaat om gemiddeld 40 microgram. In september vroegen het Vlaams en het Brussels gewest om uitstel voor het behalen van de Europese norm, de Commissie besliste dinsdag om Vlaanderen dat uitstel toe te kennen.

Volgens Erik Grietens van de Bond Beter Leefmilieu is het "een uitstel onder voorwaarden". "Vlaanderen had zijn vraag om uitstel onder meer gemotiveerd met de belofte van een kilometerheffing voor vrachtwagens tegen 2013, één van de maatregelen uit het Vlaamse luchtkwaliteitsplan én uit het Vlaams regeerakkoord. De Commissie eist nu dat die aanvullende maatregelen strikt en doeltreffend worden nageleefd."

Als het er niet naar uitziet dat de kilometerheffing er in 2013 komt, zal de BBL naar de Europese Commissie stappen.

Brussel stelde bij zijn vraag om uitstel geen nieuwe maatregelen in het vooruitzicht, wat de weigering kan verklaren. (GEJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud