Vlaanderen organiseert in eerste instantie zijn eigen missies

Vlaams minister-president Kris Peeters, bevoegd voor Buitenlands Beleid, heeft in de plenaire vergadering van het Vlaams parlement woensdag kritiek gekregen op het feit dat er geen Vlaamse minister aanwezig is op de handelsmissie van prins Filip in Brazilië deze week. Peeters benadrukte dat Vlaanderen wel degelijk investeert in zijn buitenlandse contacten, maar dat het in eerste instantie zijn eigen missies organiseert.

Prins Filip moet het op zijn handelsmissie van 15 tot 22 mei zonder het gezelschap van ministers stellen. Federaal minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne en zijn Brusselse collega Benoît Cerexhe lieten verstek gaan om electorale redenen, wat bij de deelnemende bedrijven voor enig gemor zorgde.

In het Vlaams parlement hekelden Peter Reekmans (LDD) en Patricia Ceysens (Open Vld) dat ook Vlaanderen geen ministeriële afvaardiging mee stuurde naar een economisch belangrijk land als Brazilië.

Minister-president Peeters reageerde dat in het Agentschap Buitenlandse Handel, waarin de drie gewesten vertegenwoordigd zijn, vastgelegd is dat er bij de prinselijke missies altijd een federale ministeriële vertegenwoordiging moet zijn. Vlaanderen kan meegaan, maar moet dat niet. Hij benadrukte dat hij zelf al twee keer naar Brazilië geweest is, dat FIT (Flanders Investment & Trade) er vertegenwoordigd is en dat de meerwaarde om deze keer mee te gaan beperkt was. Het kwam overigens niet goed uit omdat Peeters volgende week naar Shanghai trekt voor de Vlaamse week op de Wereldexpo.

"In eerste instantie organiseren wij volgens onze eigen inzichten en agenda onze eigen missies", besloot Peeters.

(EYI)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud