Vlaanderen tekent nieuwe overeenkomst met Unesco

Vlaanderen vernieuwt de samenwerking met de Unesco, de VN-organisatie voor Onderwijs, Wetenschappen en Cultuur. Dat heeft de Vlaamse minister van Buitenlands Beleid, Geert Bourgeois (N-VA), maandag bekendgemaakt. Bourgeois pleit voor de opening van een Unesco-vertegenwoordiging in Brussel.

Bourgeois is maandag, naar aanleiding van de tweejaarlijkse Algemene Vergadering van de Unesco, te gast in Parijs om een nieuwe overeenkomst voor vier jaar te ondertekenen met Unesco-topman Koïchiro Matsuura.

Vlaanderen engageert zich om financieel bij te dragen aan Unesco-projecten op het vlak van onder meer culturele diversiteit, werelderfgoed en de informatiekloof. De Vlaamse regering besliste daarvoor voortaan om de twee jaar het Vlaamse Unesco-trustfonds te spijzen met 1 miljoen euro.

Vlaanderen is volgens Bourgeois de enige deelstaat ter wereld met een dergelijke algemene samenwerkingsovereenkomst met een VN-organisatie. "Dat creëert natuurlijk een grote internationale zichtbaarheid voor Vlaanderen", aldus Bourgeois.

Tijdens zijn toespraak voor de 192 lidstaten van de Algemene Vergadering van de Unesco pleitte Bourgeois onder meer voor de opening van een Unesco-vertegenwoordiging in Brussel. "Een kantoor in Brussel moet de samenwerking tussen de Unesco en de EU ten goede komen en voor een betere zichtbaarheid van de organisatie zorgen", luidt de argumentatie. (SIJ)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud