Vlaase begroting in evenwicht zonder nieuwe belastingen

De Vlaamse begroting is volgend jaar opnieuw in evenwicht. Dat heeft Vlaams minister-president Kris Peeters gezegd in zijn septemberverklaring in het Vlaams Parlement. Er komen geen nieuwe belastingen en er wordt opnieuw bespaard op de loon- en werkingskosten van de Vlaamse overheid. Enkele nieuwe beleidsmaatregelen worden "on hold" gezet tot de begrotingscontrole.

Door de tegenvallende economische groeiverwachtingen moest de regering-Peeters II moest op zoek naar honderden miljoen euro om de begroting voor 2013 in evenwicht te houden.

"De begroting is in evenwicht. Opnieuw. Als enige regering in dit land. Zonder bijkomende belastingen", zei Peeters.

Een aantal nieuwe beleidsmaatregelen worden dus tijdelijk uitgesteld. Het zou gaan om de kindpremie - de eenmalige premie voor kinderen van 0 tot 3 jaar - en de maximumfactuur in de thuissector. De grootste besparing komt uit het bevriezen van de werkingsmiddelen van de Vlaamse overheid en het drukken van de personeelskosten met een procent.

"De besparingen en de uitgestelde beleidsuitbreidingen betekenen niet dat we terugkomen op onze engagementen", zei Peeters. De investeringen in innovatie, mobiliteit en in sociaal beleid worden voortgezet. "We snoeien niet in het welzijns-, gezondheids- en gezinsbeleid." De sociale huisvestingsmaatschappijen krijgen de komende jaren telkens 100 miljoen euro om hun woningen sneller te kunnen renoveren.

Peeters gaf veel aandacht aan jobs en economie in zijn septemberverklaring. Volgend jaar komt er onder meer een nieuw systeem van loopbaanbegeleiding en tegen eind 2013 moet de eengemaakte milieu- en bouwvergunning een feit zijn.

(JDH)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud