Vlag Europese Sporthoofdstad 2013 overhandigd aan Antwerpen

Op het Antwerpse stadhuis heeft woensdagavond de officiële overhandiging plaatsgevonden van de vlag van Europese Sporthoofdstad 2013. Antwerpen zal een jaar lang sportevenementen organiseren waarbij de "vijf waarden van sport" gepromoot worden: plezier, succes, fair play, gemeenschapsvorming en gezondheid. Er komt ook een groot sportcongres met als thema "de maatschappelijke meerwaarde van topsport" en een cultureel zijprogramma. Dit jaar is Istanboel nog Europese Sporthoofdstad.

"Dankzij de Olympische Spelen van 1920 is Antwerpen één van de slechts 22 Olympische steden ter wereld", zo verklaart Antwerps schepen van Sport Ludo Van Campenhout waarom zijn stad als eerste in België de titel verdient. "Antwerpen heeft er bovendien steeds voor gezorgd dat sport hier voor iedereen toegankelijk is."

Het precieze programma van Antwerpen Europese Sporthoofdstad 2013 wordt pas later bekendgemaakt, maar woensdag werd alvast een tipje van de sluier opgelicht. Naast een twintigtal internationale topsportevenementen zoals het WK artistieke gymnastiek, het WK biljart, het EK hockey en het EK zaalvoetbal, is het vooral de bedoeling dat het hele publieke domein van de stad wordt omgetoverd tot een sportarena.

"Op elk pleintje, in elke straat zullen er sportieve activiteiten opduiken", kondigt Van Campenhout aan. "Sport is immers in een moderne grootstad hét instrument bij uitstek om mensen samen te brengen." Samenhorigheid wordt volgens de schepen dan ook het centrale thema van 2013. "In Antwerpen vind je ruim 170 nationaliteiten, meer dan in New York. Die willen we volgend jaar allemaal verenigen door middel van sport." (JDH)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud