Advertentie

Vlaming ethisch almaar progressiever

De Vlaming wordt op ethisch vlak almaar progressiever, zo blijkt uit een postelectoraal verkiezingsonderzoek van de Leuvense professor Marc Swyngedouw, waarover De Standaard dinsdag bericht.

Swyngedouw stelde drie ethische vragen aan de Vlaamse kiezer over abortus, euthanasie en adoptie voor holebikoppels. Telkens was bijna zestig procent voorstander voor een versoepeling. Swyngedouw onderzocht de onderliggende levensbeschouwelijke opvattingen in Vlaanderen en komt tot 60 procent progressieven, 24 procent ethisch conservatieven en 24 procent onbeslisten.

Daarbij valt het op dat de vragen in 2003 al aangescherpt werden. "Het Vlaamse electoraat werd sinds 1991 duidelijk meer tolerant in ethische kwesties", aldus Swyngedouw. De conservatieven zijn vooral nog te vinden bij de CD&V/N-VA-kiezers en Vlaams Belang. De andere partijen, Groen! op kop, kennen een duidelijk progressieve meerderheid.

Swyngedouw onderzocht in zijn onderzoek ook de houding van de Vlaamse kiezer tegenover milieuproblemen en kernenergie. Driekwart vindt de klimaatverandering een ernstig tot zeer ernstig probleem. Slechts een kleine dertig procent van de Vlaamse kiezers is het eens met de sluiting van de kerncentrales tegen 2015, zoals wettelijk gepland. 47,1 procent wenst dit niet. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud