VOK: "Hoofddoekenverbod GO! hypothekeert vrije onderwijskeuze en opleidingskansen"

"Het hoofddoekenverbod in het Gemeenschapsonderwijs schendt een aantal grondrechten van moslimmeisjes en hun ouders, met name hun recht op vrije godsdienstbeleving, vrije onderwijskeuze en vrije meningsuiting", zegt het Vrouwen Overleg Komitee (VOK) in een persbericht. Het VOK pleit er dan ook voor dat moslima's zelf mogen beslissen of ze een hoofddoek dragen.

"Voor veel moslimmeisjes (en hun ouders) heeft dit verbod verregaande gevolgen", aldus het VOK. "Er wordt een zware druk op hen gelegd om keuzes te maken tussen hun persoonlijke godsdienstbeleving, hun loyauteit met de moslimgemeenschap en hun streven naar integratie in onze maatschappij."

Volgens het VOK hypothekeert het verbod dan ook de vrije opleidingskeuze, de opleidingskansen, de tewerkstellingsmogelijkheden en de emancipatie en integratie van de meisjes. "Bovendien stigmatiseert een hoofddoekenverbod de hele moslimgemeenschap en bevordert het het samenleven van mensen met verschillende overtuigingen niet", luidt het nog

Het Vrouwen Overleg Komitee pleit ervoor dat de vrouwen zelf beslissen of ze een hoofddoek dragen. "Waar er sprake zou zijn van druk, menen wij dat er andere middelen zijn om daarmee om te gaan dan een verbod voor iedereen."

Het VOK voegt nog toe dat het betreurt dat "de heisa rond de hoofddoek de reële problemen van achterstelling en achterstand in het onderwijs in de schaduw stelt". (KAV)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud