"Vooral Brussel en Wallonië moeten extra inspanning leveren"

Vooral Brussel en Wallonië zullen extra moeten besparen om het begrotingstekort binnen de perken te houden. Dat zei de minister van Financiën, Koen Geens (CD&V), in "De zevende dag". De federale regering handhaaft haar engagement om dit jaar voor 1 procent structurele begrotingsmaatregelen te treffen, zoals afgesproken met de Europese Commissie. Volgens minister Geens is dat voor een groot deel al gebeurd, maar voor het resterende deel zullen vooral Brussel en Wallonië nog een inspanning moeten doen.

De regering sprak bij de begrotingscontrole eind maart met Europa af dat ze dit jaar voor 1 procent van het bruto binnenlands product (bbp) structurele maatregelen zou nemen. In ruil daarvoor mocht ze afwijken van de doelstelling om het begrotingstekort terug te dringen tot 2,15 procent van het bbp. Die 1 procent wordt volgens de Europese Commissie evenwel nog niet gehaald.

"Voor zover ik het begrepen heb, komen wij aan 0,75 van de 1 procent en zit het tekort vooral bij entiteit 2, dat is dus bij het Brussels en Franstalig gewest en bij de Franstalige gemeenschap, want de Vlaamse regering is in evenwicht", legde minister Geens uit. "Het wordt geen probleem om van de 0,75 procent structureel naar de 1 procent te gaan. Als gewesten, gemeenschappen en gemeenten hun ding doen, dan is het opgelost", dixit Geens.

Eind mei komt de Europese Commissie met nieuwe economische vooruitzichten en wordt beslist over een mogelijke boete voor ons land. "Als de Europese Commissie op 29 mei een aanbeveling doet voor een boete, dan hebben we 10 dagen om te reageren. Dan ga ik uiteraard uitzonderlijke economische omstandigheden aanvoeren in een met redenen omkleed verzoekschrift aan de Europese Commissie om ons vrij te stellen van de boete." (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud